Ajuda per la Ruta dels Maquis

Bones a totes!
Som la U.G.E.L., la Unió de Grups Excursionistes Llibertaris, una agrupació de diversos grups de muntanyisme afins a l’ideari llibertari. Organitzem i realitzem excursions de diverses intensitats, apropant els nostres valors al muntanyisme, i també reivindiquem la importància de mantenir la nostra memòria històrica, com és el cas de l’ampliació del GR-179, anomenada per nosaltres “LA RUTA DELS MAQUIS”.

Els boscos i muntanyes que ens envolten van ser els camins i refugis del Maquis català, la guerrilla antifeixista. Es tracta d’una lluita sense quarter ni descans que va durar 23 anys, des de l’inici de la dictadura franquista al 1940, fins la caiguda de Ramon Vila Capdevila, el 7 d’agost de 1963. En aquests senders els i les maquis feien escac a la Guàrdia Civil i l’exèrcit franquista, combatent la dictadura feixista amb els escassos mitjans dels que disposaven. Avui dia aquests camins continuen aquí, carregats d’aquesta història de lluita per la llibertat, esperant que es reconegui tot el que hi va succeir.

En els darrers 3 anys, a la U.G.E.L. hem realitzat un treball de recerca, recopilant gran part de la història sobre la guerrilla antifranquista a Catalunya, després del qual s’ha ampliat i redissenyat el GR-179. Aquest gran recorregut que uneix Manresa i Berga, de 61 km el total, va ser creat pel Departament de Turisme de la Generalitat i l’entitat promotora F.E.E.C. es va instaurar com a gestora. Aquesta entitat gestora del GR-179 ha estat dissolta i per tant, el sender ha quedat desamparat.

El nou recorregut redissenyat per la U.G.E.L. comença a l’antiga base guerrillera de Can Cassasaies, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obach, i finalitza a la famosa Mas Tartàs, base guerrillera francesa, punt de partida per als grups que s’internaven al país. Aquest nou camí travessa 49 punts amb història sobre el Maquis.

Per fer el canvi d’entitat gestora, la F.E.E.C. i la Generalitat de Catalunya??? ens demana 2.000 euros CIFRA EXACTA???  de tasses, a més a més de despeses que haurem de fer per senyalitzar i acondicionar el GR. Actualment no disposem dels diners necessaris per a poder fer justícia a la memòria dels i les que tan durament van lluitar per enderrocar la dictadura franquista. És per aquest motiu, a més a més d’informar-vos de la feina que estem realitzant, que contactem amb vosaltres.

Ens agradaria moltíssim que forméssiu part de les forces necessàries per a dur a terme el reconeixement dels camins que van recórrer els i les maquis a la nostra terra. La vostra aportació pot ser a través de la vostra afiliació a la Unió de Grups Excursionistes Llibertaris (la quota és de 10 euros l’any), a través d’una ajuda puntual destinada exclusivament a la campanya del GR-179, o mitjançant la compra de samarretes de la Ruta dels Maquis. Si decidiu associar-vos a la U.G.E.L., podreu formar part d’un dels grups d’excursionistes llibertaris existents, o crear-ne un de nou, i la vostra quota servirà per a l’autogestió del grup, sobretot a nivell de material de muntanya, i també per a poder fer front a aquesta despesa que ens permetrà, per fi, auotgestionar un camí que és nostre.

Actualment, a més a més del mail des d’on us escrivim, disposem d’altres pàgines de contacte:
Blog: http://ugel-catalunya.blogspot.com.es/
Facebook com a U.G.E.L.: https://www.facebook.com/UGEL-150495875152752/?fref=ts
Facebook específica del GR179: https://www.facebook.com/Gr-179-Ruta-dels-Maquis-un-cam %C3%AD-per-recordar-245361819149685/?fref=ts .

Esperem la vostra col·laboració, la recuperació de la memòria històrica és cosa de totes!!

Difon el B Llibertari i el pèsol negre:
 • Print
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • LaTafanera
 • Live
 • Meneame
 • MySpace
 • PDF
 • RSS
 • del.icio.us