La Xarxa de Biblioteques Socials: un projecte ambiciós i útil

Publicat el 11 octubre 2011

Al llarg de la història el desig per conèixer dels anarquistes ha estat una de les seves marques d’identitat. La fam de lectura ha estat estratament vinculada als moviments obrer i llibertari, d’aquí les seves biblioteques. Tant particulars com als sindicats, ateneus i centres socials. Tant al segle xix, com el xx, com el xxi. Un molt bon exemple va ser, i encara és, l’Ateneu Enciclopèdic Popular. Però també ho és la Biblioteca Social la Hoguera o la Biblioteca Kilombo o la de la CNT de Cornellà o la Biblioteca Social d’Olot i tantes altres.

Si a una persona alliberada o alliberant-se i amb desig de llibertat li sumem coneixement dóna com a resultat una revolucionària, és a dir una persona preparada per fer la revolució i sobretot per viure en una societat lliure.

És molt important que la cultura sigui lliure i accesible a tothom. I que també arribin a tothom els textos nous i vells que miren el món de manera crítica. També, és clar, cal llegir-ho tot amb sentit crític. Sense seguidisme, fe o devoció.

Desenganyemnos, el món ha canviat molt. Poca gent llegeix llibres, però encara és llegeix molt. Les biblioteques públiques ténen, per sort, gran part d’allò que oferim les biblioteques socials, però no tot. El món ha canviat molt des d’aquelles biblioteques obreres del primer terç del segle passat, tanmateix encara tenen sentit si les fem útils.

Per tant no és suficient amb tenir textos interessants, crítics, que expliquin la història, les idees i els somnis dels rebels, dels revolucionàris. No és suficient, clar que no, cal posar-ho a l’abast de tothom. I és que no és el mateix una biblioteca que un dipòsit de llibres. Una biblioteca per ser útil cal que sigui accesible per a tothom, per tant ha d’estar catalogada i no ha de dependre d’una sóla persona el fet de poder-hi trobar alguna cosa. Avui, segueixen havent biblioteques a gairebé totes les federacions locals dels anarcosindicats, a pràcticament tots els centres socials i ateneus llibertaris. A molts d’aquests llocs aquests llibres no estan ordenats de cap manera i de fet no es llegeixen, en part com a conseqüència d’això. Potser la funció dels llibres en aquest locals és només la de sacralitzar l’espai des d’un punt de vista àcrata. Jo em resisiteixo que sigui així i proposo que els dipòsits de llibres passin a ser biblioteques. Per això cal una correcta catalogació per tal d’oferir els nostres textos a la societat, amb un acces lliure i igualitari. Tot això ha de fer-se sense deixar de ser allò que som, sense llogar el cul a cap administració. Per això proposo de tirar endavant amb el catàleg col·lectiu de la Xarxa de Biblioteques Socials. Per què? Perquè és un catàleg fet amb programari lliure PMB, totalment professional, perquè no és difícil catalogar si es ténen ganes, perquè permet passar de tenir un dipòsit de llibres a tenir una biblioteca on tothom que tingui interès pugui accedir als nostres textos, perquè posa en relació en un sol catàleg diverses biblioteques amb fons diferents però amb una base comuna i antiautoritària, perquè permet catalogar professionalment sense perdre autonomia com a entitat (ens ho podem fer nosaltres mateixes), perquè és un projecte ambiciós i necessari. Perquè sinó no sé a què juguem.

Al Centre d’Estudis Josep Ester Borràs ja hem catalogat més de tres mil llibres i ara passem per les revistes. Oferim formar als catalogadors de les altres biblioteques i esperem que us hi sumeu. Per una cultura lliure que formi revolucinàires: salut i anarquia!

Signat com a Josep Cara Rincón

Centre d’Estudis Josep Ester Borràs (Berga)

Publicat a l’Enciclopèdic Noticiari 37.


Responses are closed for this post.

Darrers textos publicats

Temàtiques

Alt Llobregat anarcosindicalisme anarquisme Berga Berguedà bufons civisme control social CUP denúncia eleccions entrevista festes alternatives gènere història independentisme Isanta laboral llibres manipulació maquis Maximum Clatellot Memòria mossos mossos d'esquadra moviment obrer municipalisme nacionalisme noms dels carrers obediència organització anarquista patum Patum 2005 pensament únic periodistes política institucional presos pèsol negre Radio Korneta repressió retallades rotllo territori viatges violència

Administració

rebequeries està fet amb WordPress amb el tema SubtleFlux.

Copyright © rebequeries