Sobre els mitjans de comunicació

Publicat el 05 abril 2016

He trobat al primera carta al director que vaig enviar, no n’he fet gaires més. Era l’estiu de 1999 després de posar una placa a Vilada en record dels companys Puertas, Vilella i Bertobillo. La primera de les plaques ―ja que ens les feien malbé― i diria que vam arribar a posar-ne fins a tres. Per cert que l’Ajuntament de Vilada llavors en mans socialistes per no haver de donar permís deia que ho demanàssim a l’ACA que ells no sabien res… Bé, doncs vaig enviar la carta al diari Regió 7. Com veureu el text es queixa que TV3 va tergiversar la informació tal com feia el mateix règim franquista i abans la monarquia de la restauració i va presentar l’assassinat com si fos un enfrontament. Tv3 tornava a aplicar la llei de fugues als tres berguedans assassinats. El més collonut de l’assuntu  és que aquesta carta va ser publicada al diari Regió 7 amb algun petit canvi: enlloc de «guerrillers llibertaris» apareixia publicat «guerrillers llibertins». En aquest cas, quan esgotat i indignat vaig queixar-me, les culpes van anar a parar a la correctora. En conclusió al primer contacte amb els mitjans oficials, del sistema, van deixar-me sense cap dubte de com funcionaven. Ja sigui per deixadesa, ignorància, ineptitud o bé per servir la política i/o el mercat; el resultat final és sovint el mateix. I per això és imprescindible tenir mitjans de comunicació propis, que no serveixin el mercat, ni la política parlamentària i que estiguin alhora molt ben fets. Allò que intenta ser el pèsol negre, posem per cas. La carta:

Les mentides de TV3

Fa cinquanta anys, el catorze de novembre de mil nou cents quaranta nou, tres berguedans eren assassinats. El passat vint-i-tres de juliol, a la carretera vella de Vilada es va realitzar un homenatge a en Josep Puertas, Josep Bertobillo i Joan Vilella, cinquanta anys després que a prop d’allà se’ls apliqués «la llei de fugues». Aquests tres ciutadans del berguedà van ser assassinats per la Guàrdia Civil després de ser torturats durant tres dies, en ser sospitosos de col·laborar amb els guerrillers llibertaris.

L’homenatge  que aquest estiu se’ls va organitzar, va consistir en la col·locació d’una placa en la seva memòria, l’acte  ―emmarcat en la II Marxa-homenatge als maquis― va ser cobert informativament per algunes televisions, entre elles TV3. Tanmateix l’informatiu comarques va tergiversar els fets tot dient que els tres berguedans homenatjats eren tres maquis i que havien mort durant un tiroteig amb la Guàrdia Civil. Aquest fet ens va indignar als membres de l’organització de l’acte i sobretot a la família de les víctimes homenatjades. Aleshores van començar les trucades a TV3 i al col·laborador de la cadena al Berguedà. L’esmentat col·laborador que havia cobert 1’acte, havia informat correctament ―ens va enviar un fax amb el text que ell havia tramés a TV3― per tant la tergiversació s’havia fet a Sant Joan d’Espí. Per la nostra part insistírem al cap d’informatius  que rectifiqués, d’entrada la negativa va ser rotunda i no amb bones maneres, tanmateix seguirem insistint fins que finalment van admetre l’error i se’ns va assegurar que hi hauria la tan demanada i justa rectificació. La rectificació mai es va dur a terme.

Darrera de tot plegat hi pot haver una actitud feixista premeditada o una ineptitud galopant. Tant se val però, ja que les dues possibilitats ens porten al mateix: a la caracterització dels mitjans de comunicació i de la majoria dels periodistes que com la majoria d’historiadors són cronistes oficials del poder. Ja ens ho recordava Eduardo Galeano a través d ‘un proverbi africà: «Hasta que los leones tengan sus propios historiadores, las historias de cacería seguirán glorificando al cazador». Dones bé, només insistir en part del missatge de la placa abans esmentada: «Ni  oblidem, ni perdonem».

Josep Cara  Rincón

Berga (estiu de 1999)


Responses are closed for this post.

Darrers textos publicats

Temàtiques

Alt Llobregat anarcosindicalisme anarquisme Berga Berguedà bufons civisme control social CUP denúncia eleccions entrevista festes alternatives gènere història independentisme Isanta laboral llibres manipulació maquis Maximum Clatellot Memòria mossos mossos d'esquadra moviment obrer municipalisme nacionalisme noms dels carrers obediència organització anarquista patum Patum 2005 pensament únic periodistes política institucional presos pèsol negre Radio Korneta repressió retallades rotllo territori viatges violència

Administració

rebequeries està fet amb WordPress amb el tema SubtleFlux.

Copyright © rebequeries