Primera ocupació de la PAHC del Berguedà

pahc1

Aquest matí de dissabte 27 de desembre, a les 10 h, a Puig-reig ha estat ocupada una vivenda del Sareb (conegut com el banc dolent) per tal d’allotjar una família de set membres.

L’acció ha estat impulsada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) del Berguedà, i membres de la del Bages i a comptat amb el suport de diverses persones i col·lectius.

Més tard, a quarts de dotze, els mossos han fet acte de presència, han identificat la família i han marxat.

A les 14.30 h hi ha hagut una paella popular feta per les companyes de l’Ateneu Columna Terra i Llibertat.

pahc3

Text llegit durant la roda de premsa

Fa uns dies la premsa convencional evidenciava el que molts portavem temps dient: el nombre desnonaments segueix en augment. Tot i la propaganda insitucional que ens vol convèncer que estem sortint de la crisi, la realitat és difícil d’amagar. Entre el juliol i el setembre d’aquest any els desnonaments han augmentat un 7,3% respecte al mateix període de l’any passat i els desnonaments per impagament de lloguer en són la principal causa. 

Mentre milers de famílies són abocades al carrer per no poder pagar la hipoteca o el lloguer, a Catalunya hi han 450.000 pisos buits dels quals 100.000 estan en mans d’entitats bancàries. A les entitats financeres no només no se’ls ha passat cap factura per la seva responsabilitat en la crisi econòmica sinó que han estat rescatades amb desenes de milers de milions de l’erari públic. Vivim en un sistema on les pèrdues es socialitzen i els beneficis es privatitzen. Aquest desfalc o, més ben dit, aquesta estafa generalitzada, ha recaigut una vegada més sobre les esquenes dels poble treballador. Un cop més som les precàries i explotades les que hem hagut de patir les conseqüències, aquest cop en forma de retallades en sanitat, ajuts socials o educació. El que ha costat mil i una lluites al llarg de la història està sent aniquilat de la nit al dia. Mentrestant la classe política se’n riu de nosaltres cada vegada que es destapa un nou cas de corrupció i constatem, cada vegada menys sorpreses, com l’impunitat els ampara vergonyosament.

pahc2

L’única resposta a la crisi social que estem patint, una vegada més, l’estem donant els d’abaix que des de fora de les institucions i mitjançant l’autoorganització i l’ajuda mútua entre iguals estem plantant cara a les conseqüències d’aquest sistema injust. És justament per això que estem avui aquí. Per desgràcia la injustícia dels desnonaments no fa distincions de poblacions i al Berguedà, per molt que alguns s’entestin en negar l’evidència, també passa. I si no que li preguntin a l’Amparo i l’Andrés que amb 4 fills, tres dels quals menors, es veuen avocats al carrer. Fa més d’un any que aquesta família berguedana es veu imposibilitada per pagar el lloguer i la seva situació actual de manca total d’ingressos, i la relació complicada amb el propietari, els empeny a buscar una alternativa habitacional de manera urgent. Les alternatives legals per aquesta família de Puig-reig són inexistents, segons ens va manifestar el mateix alcalde, ja que el municipi no té pisos de protecció oficial. L’asistenta social també va plasmar en un informe sòcioeconòmic la complicada situació que atravessa la família. Davant d’aquesta realitat la PAHC Berguedà no podem mirar cap a una altra banda i ens sentim amb l’obligació de dotar d’un habitatge als nostres companys. Entenem que més enllà de la legalitat hi ha la legitimitat i nosaltres no podem respectar les lleis que amparen que milers de persones es quedin sense llar mentre hi ha cases noves tapiades fent-se malbé. És per això que hem decidit ocupar una casa de la Sareb, el banc que hem pagat entre totes, per a aquesta família que ho necessita.

pahc4

Esperem sortir d’aquest impàs el més aviat possible i que l’Amparo, l’Andrés i els seus quatre fills puguin gaudir d’un habitatge amb règim de lloguer social. És per això que demanem a l’ajuntament de Puig-reig que iniciï la negociació amb la SAREB perquè cedeixi al poble habitatges a disposició de les families que ho necesitin. De la mateixa manera i mentre no es regularitza la situació demanem a l’ajuntament que faciliti el més aviat possible l’empadronament de la família a l’immoble així com dels serveis necessaris per viure-hi.

Finalment volem deixar clar que des de la PAHC Berguedà seguirem lluitant per fer efectiu el dret a l’habitatge digne a la nostra comarca i convidem a solidaries i afectades a unir-se a la la nostra justa lluita. 

Perquè juntes ens sabem impahrables!

La solidaritat la nostra millor arma. 

 

Difon el B Llibertari i el pèsol negre:
 • Print
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • LaTafanera
 • Live
 • Meneame
 • MySpace
 • PDF
 • RSS
 • del.icio.us